tisdag 12 april 2011

Bulgogi

- av Fröken Lindas Moster

Att laga asiatisk mat är oftast ganska enkelt. Åtminstone på papperet. Att woka är ju världens snabbaste tillagningssätt, det är ju liksom det som är grejen med tunna plåtwokar och finstrimlade grönsaker. Eftersom det var dyrt och brist på kol lär detta ha varit det "snålaste" sättet. Men tänk inte ens tanken att woka till för många personer: med alltför stora satser blir det mer kokt än wokat och med för små blir det problem att hålla det varmt - eller så får Du stå vid spisen hela kvällen och på kinesiskt vis skicka ut rätterna vartefter de är färdiga utan att själv kunna delta i kalaset.

Men förutom det är det alltså ganska lätt att få det "lite kinesiskt". Ofta är sesamolja, vitlök, chili, ingefära, lite ostronsås och soja det enda Du behöver "i botten" (hetta upp natolja, lägg i tunt skivad vitlök och chili samt lite riven ingefära, "smaksätt" sedan med sesamolja och ostronsås) för att få en klassisk smak (kineser vill också att det ska "dofta" vin/vinäger, så mot slutet tillsätts lite vitt vin). MEN kruxet är att hitta rätt balans. Och det kan vi ägna en livstid åt att finna. För antingen smakar det för mycket ingefära eller så blir det för distinkt vitlökssmak. Eller för mycket chili. Eller.....

Det här med balans gäller ju all matlagning, men det känns ofta extra svårt när det handlar om ingredienser med smaker som tenderar att dominera det mesta. Ta "den koreanska nationalrätten" Bulgogi (påminner en del - föga förvånande - om den mer kända japanska rätten Yakiniku) till exempel. Jag har ätit Bulgogi som bara smakat ingefära eller soja med kött som varit alltför tjockt skivat på dåliga restauranger. Men oxå himmelskt god Bulgogi på klassiskt vis. Hemma använder jag oftast detta recept, men jag erkänner att balansen haltar lite. Jag jobbar på det!


4-6 port

ca 800 g entrecôte i tunna skivor
1 msk pressad vitlök
½ msk riven ingefära
1½ msk sesamolja
1 dl japansk soja
2 msk strösocker
2 msk finhackad vårlök
2 tsk rostade sesamfrön

Marinera köttet minst 30 minuter. Grilla eller stek det på hög värme (eftersom det är så tunna skivor går det fort). Servera gärna med ris, salladsblad, olika marinerade grönsaker och kodjochang (koreansk chilipasta). Eller bara med ris.

Ps. Marinaden funkar även för hela skivor entrecôte på sommarens grillmiddagar. Det kött som blir över kan man dessom lägga mellan två skivor bröd ihop med salladsblad, kryddmarinerad gurka och sesammarinerade groddar. Et voilá (eller vad det nu kan heta på koreanska) har Du en Bulgogiburgare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar