lördag 9 april 2011

Flapjacks - Nyttigt eller bara nyttigare?

- av Fröken Lindas Moster

Det bakas ofta så kallade Flapjacks hemma hos oss nuförtiden,. Det är en slags energikaka. Lite som "jägarblandning" fast i kakform. Helt nyttigt är det väl inte, men jag inbillar mig att det är nyttigare äen andra kakor. Fabriksbakade varianter säljs bland annat  hos Naturkompaniet. Vill Du baka själv finns det en hel uppsjö av recept att välja bland: med choklad, utan choklad, med kondenserad mjölk osv. osv. Hos oss äts en bit till kvällens kopp te, det har också hänt att dottern fått en bit med ett glas mjölk som mellis. Mannen äter dem också när blodsockret börjar falla - och som efterrätt till lite vaniljglass!



Till ca 40 bitar:

2 dl frysta hallon
1 dl frysta blåbär
2+2 msk råsocker
125 g smör
½ dl ljus sirap
1 krm salt
6 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Blanda hallon, blåbär och 2 msk råsocker i en kastrull. Sjud i ca 5 minuter och ställ åt sidan. Smält smör i en kastrull. Blanda ner råsocker, sirap, salt, havregryn och vaniljsocker. Klä en liten ugnssäker form (ca 20x30cm) med bakplåtspapper. Lägg hälften av smeten i botten. Platta till lite grann. Bred hallon- och blåbärsblandningen över (strö ev över nötter och torkad frukt). Bred resten av smeten ovanpå. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna något i formen innan du lyfter ur kakan och skär den i bitar. Lägg bitarna glest och låt dem svalna. Förvara i plastlådor med bakplåtspapper emellan.
Ps. Ibland blandar jag i ca ½ dl solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön eller linfrön.Ibland blir det grovhackade nötter i kakorna, ibland torkad frukt i bitar, t.ex. russin eller aprikoser.

3 kommentarer:

  1. Soufia Guizani23 november, 2011

    Hej fröken Linda & hennes moster :)! Härligt namn på en blogg förresten. Sökte på FlapJack och er sida poppade upp jätte bra nu kan jag göra dom själv istället för att köpa för 15:- styck!!! Kan du snälla även lägga upp receptet FlapJack med mjölk eller yughurt har ätit dom med yughurt som jag verkligen tycker om. Hälsn Soufia FlapJack Fan :) soflans@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Hej Soufia! Kul att Du Tittade in! Planer på Flapjacks med mjölk finns - faktum är att det t.om. bakades ett gäng sådana, men de åts upp innan vi hann plocka fram kameran. Och utan (egen)bild fick det helt enkelt bero. Men håll ut, det kommer...! /Fröken Lindas Moster

    SvaraRadera
  3. Soufia Guizani11 december, 2011

    Ha ha jag kan förstå det !!! Dom e supergoda!! Tack för svar// Soufia

    SvaraRadera