måndag 4 april 2011

Pilgrimsmusslor på Sobabädd

- av Fröken Linda & Hennes Moster

En av helgens förrätter var pilgrimsmusslor på sobanudlar, en rätt som under en tid serverades på en av restaurangerna vi jobbat på. Lite pyssligt är det, men är bara "mice en place:n" i ordning (alla delar går alltså att förbereda) är det egentligen bara att steka musslorna och sedan lägga upp alltsammans.

Ps. Just den här gången glömde vi Nori:n, så det gröna Ni ser på bilden är en liten bit sesammarinerad spenat. Dessutom fick Moster hjärnsläpp och glömde oxå att massera in sesamolja i nudlarna samt dela upp mirinsåsen i två delar, så på bilden fattas det även skedad sås runt om rätten.


(4 port)

8 pilgrimsmusslor
100 g sobanudlar
100 g färska böngroddar
1 blad Nori i strimlor
2-1 msk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön
Mirinsojasås: ½ dl japansk soja, ½ dl mirin, ½ dl saké, ½ dl sockerlag.

Marinera groddarna i 2 msk sesamolja, salt och peppar. Koka nudlarna i 4 minuter. Skölj i kallt vatten och blanda i 1 msk sesamolja. Koka ned mirin, saké och sockerlag till hälften. Blanda i soja. Koka upp. Ta undan hälften av såsen och låt resten koka ned till "sirap". Stek musslorna. Lägg groddar i botten, nudlar ovanpå och därefter musslorna. Strö över nori, sesamfrön och skeda "mirinsirapen" runt om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar