lördag 30 april 2011

Rabarberpaj

- av Mostern

I kategorin sommarmatlagning platsar den här goda pajen. Eftersom pajdegen görs med smält smör kan alla ingredienser röras ihop i kastrullen och degen är enkel att hantera. Ett tips: låt det smälta smöret bryna lite i kastrullen så att den där lite knäckiga smaken kommer fram. Det gör hela skillnaden! Och är Du som jag förtjust i kombinationen rabarber/kardemumma: strö ca 2 tsk stötta kardemummakärnor över pajen innan Du gräddar den.

Ps. Observera att receptet är beräknat för ca 10-12 personer och görs i en pajform som är ca 32 cm i diameter.




Rabarberpaj (ca 10-12 personer)

Pajdeg:
225 g smör
5 dl vetemjöl
1½ dl socker
1½ tsk bakpulver
1 krm salt

Fyllning:
ca 7 dl späd rabarber skuren i centimeterstora bitar
3 msk socker eller råsocker)
2 msk vaniljsocker
3 tsk potatismjöl

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det brynas lite. Låt svalna. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Blanda med smöret och rör i hop till en lös deg. Tryck ut i en form, ca 32 cm i diameter (gärna med löstagbarbotten). Fördela raberberna i formen. Rör ihop socker, vaniljsocker och potatismjöl och strö detta över rabarberna. Grädda i ca 20-25 minuter i mitten av ugnen. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Ps. Självklart går pajen att göra med andra frukter eller bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar