tisdag 11 oktober 2011

Papardelle med kantareller, citron coh parmesan

Inspirerad av DN:s middagstips för någon vecka sedan gjorde jag pasta med kantareller. Blandade vanliga gula med trattisar, valde också att låta skivad vitlök fräsa med svampen. Eftersom jag inte är jätteförtjust i rosmarin (annat än till lamm) valde jag färsk salvia, men hackad bladpersilja hade nog varit snäppet bättre. På sant "Jamie Oliver"-vis blandade jag dessutom i lite mozzarella riven i bitar, men vill man så funkar en skvätt grädde också. Eller så hoppar man både ost och grädde. Mozzarella, alltså. För parmesanen är ett måste i den här rätten.



/Moster   

 Ps. Apropå Jamie: När det gäller färsk pasta köper vi numera endast lasagneplattor som vi sedan rullar/viker ihop och skär lagom breda remsor av. Koktiden blir då ca 2 minuter. På så vis bestämmer vi själva om vi vill ha linguini, tagliatelle eller papardelle.



Till fyra:
ca 1 ½ liter färska kantareller, trattkantareller eller trumpetsvamp
1-2 klyftor vitlök
2 pkt färsk pasta
3 msk olivolja
3 msk färska rosmarinblad (alternativt salvia eller bladpersilja)
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Garnering:
2 msk olivolja
1/2 citron, rivet skal
3 msk pinjenötter
1 dl flagad parmesanost
(ev. 1 pkt mozzarella)

Ansa svampen och skiva vitlöken tunt. Stek svampen i olja i en stekpanna på ganska hög värme tills det ”knäpper” i den och den har fått fin färg, 8–10 min. Låt vitlöken och rosmarin/salvia/persiljebladen fräsa med den sista minuten. Salta och peppra.
Koka pastan enligt anvisningarna. Vänd ner pastan i "svamppannan". Ringla över olivolja, strö över citronskal, pinjenötter och flagad parmesan (och mozzarella) och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar