söndag 6 november 2011

Mosters köttgryta med grönsakerna "på sidan"

Jag älskar långkok! Och jag älskar tanken på långkok. Särskilt köttgrytor om hösten. För på något sätt är det synonymt med en lång lat söndag, uppkrupen i soffan med en bok, soft musik på stereon och ett gott rödvin. Allt medan huset fylls av härliga dofter och löften om en fantastisk måltid utan i stort sett inget arbete alls.

Men lika mycket som jag älskar köttgrytor, ogillar jag sunkiga grönsaker. Lösningen? Servera grönsakerna brevid, förstås!

/Moster

Ps. Använder du viltkött i grytan är ett par matskedar vinbärsgelé gott att ha i.



Mosters köttgryta till ca 6 personer

ca 2 kg högrev eller viltkött av älg, rådjur eller hjort
1 tsk salt
svartpeppar
smör
2 msk olivolja
3 msk vetemjöl
1 flaska rött vin (75 cl)
(vatten)
1 gul lök
3-4 klyftor vitlök
3 msk konc ox- eller kalvfond
3 msk tomatpuré
3 lagerblad
200 g panchetta, rimmat fläsk eller bacon
1 tsk timjan (eller Ölandskrydda)
200 g små champinjoner
200 g schalottenlökar
(ev. 2 msk vinbärsgelé)

Skär köttet i ca 3-4 cm stora bitar. Salta och peppra lätt. Bryn i smör och olja i omgångar. Lägg över köttet i en större gryta. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt vinet och fyll på med vatten så att köttet täcks. Skala och dela den gula löken, Skala och hacka vitlöken. Skär fläsket i små bitar.
Tillsätt fond, tomatpuré, gul lök, vitlök, fläsk och kryddor.  Koka upp och låt skjuda ca 1½ timme.
(Hit kan grytan förberedas - ställ kallt och koka upp den ca 45 minuter innan den ska serveras)
Ansa och halvera svampen. Skala schalottenlöken. Tillsätt svamp och lök i grytan och låt koka ca 45 minuter. (Rör ner vinbärsgelé). Smaka av med salt och peppar.  Servera med kokt potatis och ugnsrostade grönsaker.

Ugnsrostade grönsaker för ca 6 personer
4 palsternackor
2-3 morötter
2 röda paprikor
8 vitlöksklyftor
olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skala palsternackor och morötter. Skär dem på längden. Kärna ur paprikan och dela den i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg alltsammans i en långpanna. Ringla över olivolja. Salta och peppra. Tilläga mitt i ugnen ca 30 minuter och vänd runt grönsakerna då och då.




4 kommentarer:

  1. Mustiga köttgrytor med vin är vekligen toppen så här på hösten!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Instämmer, fröken Dill! Och ett gott vin i grytan betyder ett gott vin i kockens glas - inte helt fel, det heller! =)

    SvaraRadera
  3. Måste erkänna att jag aldrig förstått poängen med att koka kött, särskilt då inte att låta det ligga och sjuda i flera timmar tills det nästan flyter iväg. Nä, tycker kött blir överlägset bäst när man steker det snabbt och äter det lagom blodigt.

    SvaraRadera
  4. Själv ser jag det inte som en "antingen eller"-fråga: varför välja när man kan få båda, liksom? För jag håller med: en hängmörad biff av god kvalitet, perfekt tillagad ÄR svårslaget, men en mustig gryta med kött som nästan trillar isär av sig självt spelar i en annan liga utan att vara sämre. Lite Champions league och NHL, liksom. =) /moster

    SvaraRadera