måndag 19 december 2011

Mer pepparkakor

I Göteborg bakar Göteborgs pepparkaksbageri gudomligt goda pepparkakor. Så goda att efterfrågan är enorm, trots det aningens höga priset, och de börjar ta emot beställningar redan vid midsommar. Och de ÄR onekligen bland de godaste jag ätit, mycket tack vare citrustonen. Så när jag - för ovanlighetens skull - gjorde egen deg, hämtade jag inspirationen från Göteborg och blandade jag i lite rivet citronskal.

/Moster

Ps. Se även "Pepparkaks(k)ungar" - å ett tips: dela degen i mindre delar och lägg den i frysen. Då är det bara att ta fram och hyvla ett gäng när andan faller på.


1,5 dl ljus sirap
2,5 dl socker
0.5 msk malda nejlikor
0,5 msk malen ingefära
1 msk malen kardemumma
1 msk malen kanel
rivet skal av 1 citron
250 g rumstempererat smör
(1 dl mandelspån)
2 tsk bikarbonat
7,5 dl vetemjöl

Värm sirap, socker, kryddor och citronskal i en kastrull under omrörning tills sockret smält.
Lägg smöret i bunke, häll den varma sockerblandningen över och rör till en jämn smet. Blanda ned (mandel), bikarbonat och mjöl.
Forma en rulle, lägg in den i plastfolie och låt vila i kylskåp ett dygn.
Skiva tunna kakor, t.ex. med osthyvel, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i ca 7 minuter.

1 kommentar: