måndag 20 augusti 2012

Vegetarisk sensommarpasta för atleter?

I helgen som gick fylldes Kalmar av en hel hög rätt galna människor. För vad kallar man annars folk som frivilligt först simmar 3,8 km, sedan cyklar 18 mil och därefter avslutar det hela med att springa 4,2 mil för att sedan kunna kalla sig "järnmänniska"? Galet och så klart beundransvärt på en och samma gång.

Att loppet kräver sina förberedelser för de ca 1500 som i år stod på startlinjen är självklart, både vad gäller träning och kost. Men att ladda med kolhydrater i form av pasta i flera dagar innan är tydligen förlegat - eller i alla fall långt ifrån självklart för alla. Effekten av att "pastaladda" är omstridd, särskilt som de flesta av oss - järnmänniskor eller inte - sällan arbetar så högintensivt att vi drar nytta av alla kolhydrater vi samlat på oss. Och då blir vi istället lite "tunga" och pastaladdningen får motsatt effekt. Men det klart, placeboeffekten ska ju inte underskattas. Tron på att pastaladda inför långlopp tycks grundmurad - och tron försätter berg, brukar det ju heta.

För vår alldeles egen järnman handlar det mer om vegetarisk kost än pasta dagarna före loppet. Fisk och skaldjur brukar också funka, men inte rött kött. Men det klart, lite pasta slinker också ned. Mest för att det är så väldigt gott!




Sensommarpasta för fyra 

1 stor aubergine
2 stora fänkålshuvuden
2 msk olivolja
1/2 tsk tabasco
1 tsk salt
2 krm nymalen peppar
6 tomater
2 pressade vitlöksklyftor
100 g krämig getost eller mozzarella
1/2 kruka basilika

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär aubergine i ca 2 cm stoa bitar. Ansa fänkålen, ta bort rotstocken och skär i grova bitar. Blanda aubergine, fänkål, olivolja och tabasco i en långpanna. Salta och peppra, blanda och stek mitt i ugnen ca 20 minuter till grönsakerna fått fin färg.
Skär tomaterna i grova bitar. Blanda med pressad vitlök och lägg blandningen på plåten med de övriga grönsakerna. Stek i ugn i ytterligare 5 minuter tills tomaterna är mjuka.
Blanda grönsakerna med nykokt pasta (papardelle eller tagliatelle), klicka över ost och strö rivna basilikablad över.




Ps. Fler vegetariska pastarätter hittar du här: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar