lördag 19 januari 2013

Upp- och nervänd blåbärskaka

När vintern är som kallast (minus 15 idag!) är det lätt att glömma att det faktiskt varit sommar. För att inte tala om hur långt det känns till nästa....! Då gäller det att att trotsa oviljan att sticka ut nosen i kylan och ändå gå ut och försöka njuta av solen, ljuset och det vackra sagolandskapet. Vi tog skridskorna och en termos med varm choklad med oss till Zinkensdamms idrottsplats. Sedan åt vi brunch på kvarterskrogen - med rosiga kinder och "termobyxorna" på. Som på vilken "afterski" (afterskate?) som helst. På eftermiddagen letade vi fram några av sommarens blåa bär i frysen, bakade kaka med sommarsmak och tittade på fina bilder från i somras. Och plötsligt kändes vinterkylan inte alls så farlig.

/Moster



100 g smör
100 g färskost, typ Philadelphiaost
2 1/2 dl strösocker + 1 dl till formen
2 ägg
3 3/4 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
1 dl mjöl
400 g blåbär + 100 g blåbär till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör, ost och socker vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i äggsmeten, varvat med mjölken. Blanda väl. 
Klä en form med bakplåtspapper. Strö 1 dl socker i botten och fördela 400 g blåbär över. Häll i smeten och grädda kakan i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna. Lossa kakan från formen och vänd den upp och ner. Dekorera med fina blåbär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar