torsdag 25 juli 2013

Frusen jordgubbscheescake på Lomelinos vis

Tidigare i sommar samlades tio stora och åtta små för att springa ett av öns många lopp och sedan - nöjda med prestationen - äta middag tillsammans. Självklart blev det grillat och ett par goda röror till fördrinken medan grillen tändes och gästerna turades om i duschen: varför ändra ett vinnande koncept, liksom..? Till efterrätt gjorde jag Lomelinos midsommartårta som jag hittade på Amelias blogg (se här). Men de små hoppade över tårtan och ägnade sig till fullo åt skatten som erövrades efter både tanke, list och strategi. En mycket härlig dag och kväll som avslutades med god whisky i fullmånens sken.

/Moster


Lomelinos midsommartårta (6-8 bitar)

11 digestivekex (ca 160 g)
60 g smör
200 g jordgubbar
1,75 dl socker (160 g)
1 lime, saft och skal
250 g mascarpone
300 g creme cheese
4 dl vispgrädde

Mixa kex och blanda med smält smör. Tryck ut i form, ca 18-24 cm i diameter (om formen är 18 cm bör den vara minst 6-7 cm hög). Ställ i frysen.
Mixa jordgubbar, socker och lime. Vispa ost och grädde. Tillsätt jordgubbspurén och vispa till en jämn smet.
Häll smeten i formen, täck med folie och ställ i frysen över natten. Ta ut tårtan ca 20 minuter innan servering och dekorera.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar