måndag 25 mars 2013

Solig söndagsbrunch med våfflor

Eftersom våffeldagen i år inträffar på en måndag - närmare bestämt just i dag - tjuvstartade vi lite med våfflor på gårdagens soliga söndagsbrunch. Eller "tjuvstarta" och "tjuvstarta", förresten. Det sägs ju att våffeldagen kommit till på grund av ett missförstånd - eller hörfel - då någon (alltid denne någon...) hörde "våffeldag" istället för "Vårfrudag" (dvs. Jungfru Mari Bebådelsedag). Och eftersom Vårfrudagen inträffar närmaste söndagen kring den 25 mars, så var vi inte helt ute och cyklade. Eller....? Annars skulle man (vem denne "man" är kan vi tyvärr inte heller svara på) kunna tycka att våffeldagen skulle ha mer med internationella pannkaksdagen att gör än fettisdagen.

Hur som haver. Några våfflor blir det inte i det här huset idag. Vi ser fram emot det planerade våffelkalaset hos grannarna i backen istället. Men tidigare år har det ätits våfflor så det stått härliga till. Så för den som letar finns receptet på "Margaretas våfflor med fiiling" här nedan. Vill du ha en lättare och frasigare variant hittar du recept på frasvåfflor lite längre ned tillsammans med tips på olika tillbehör.

/Moster

Ps. Vill Du fortsätta på chokladtemat kan du riva ned någon rad mjölkchoklad bland de torra ingredienserna i frasvåffelsmeten. Eller så gör du vaniljvåfflor genom att lägga till 1 msk vaniljsocker.



Frasvåfflor (ca 10-12 st)

250 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
1 krm salt
6 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna. Vispa i mjölken och det smälta smöret. 
Grädda ca 1 dl smet åt gången. 



Sylt, glass och vispad grädde är klassiska tillbehör. Andra godsaker är:

Glass med nötströssel 
(1 msk vardera av hackade hasselnötter, rostade sesamfrön och hackade jordnötter blandas med 1 tsk stött kardemumma, 1/2 tsk kanel och 1/2 tsk vaniljsocker)
Jordgubbar 
(i skivor som fått "marinera" i saft och skal från en apelsin eller innanmätet från ett par passionsfrukter)
Mascarpone och björnbär 
(koka ihop 1 pkt frysta björnbär med 1 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Låt svalna och blanda med en ask mascarpone)
Lingongrädde 
(vispad grädde blandad med rårörda lingon)
Fileade apelsiner med kanel och lättvispad grädde 
(extra gott till chokladvåfflor: "marinera" apelsinen i lite Grand Marnier och lite honung och pudra lite kanel över den vispade grädden). 
Persika och ricotta
(blanda en ask ricotta med ett par msk honung, lite rivet citronskal, finhackad mynta och grovhackade valnötter och servera med konserverad persika i skivor). 
Skivad banan, granatäpple, vaniljglass och kolasås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar