söndag 8 november 2015

Blåbärspaj med citron och vit choklad

Måhända börjar vi bli lite enkelspåriga: hur många kombinationer med blåbär och citron behöver världen? Och vit choklad - är det verkligen nödvändigt med ännu ett recept med vit choklad? Japp, svarar vi, plockar fram en påse av sommarens bär ur frysen och bjuder på ännu en smulpajsvariant. Och nej, eftersom det är söndag tänker vi inte slå knut på oss själva (som om vi gör det annars...!), utan serverar med färdigköpt vaniljsås.



 
175 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g vit choklad
 
250g blåbär
2 msk råsocker eller vanligt socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
skal av 1 liten citron
 
Sätt ugnen å 175 grader. Blanda nästan smält smör med mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och salt.
Tryck ut hälften av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter. Förgrädda i ca 8-10 minuter.
Blanda resten av degen med hackad vit choklad och citronskal.
Blanda blåbär med råsocker, vaniljsocker, potatismjöl och citronskal (frysta blåbär funkar, men låt dem tina lite).
Fyll pajskalet med blåbär och smula resten av pajdegen över.
Grädda i 15-20 minuter tills smulorna fått fin färg.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass. 
 
 
 
Fler recept med blåbär och citron - eller med vit choklad -  hittar Du här:
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar